Menjar amb bastonets, waribashi

Menjar amb bastonets, waribashi

L'ús de waribashi

Els bastonets més coneguts a occident són els waribashi(菜箸) o bastonets d’un sol ús. Són de fusta i d’una sola peça, cal separar-los per poder-los utilitzar, i es desen dins l’hashibukuro (箸袋). Amb aquesta funda de paper es poden fer figures d’origami (折り紙) com ara un hashioki (箸置き), suport perquè els bastonets no toquin la taula, mentre no porten el menjar.

 

L’ús dels waribashi és molt pràctic perquè assegura la salubritat als restaurants i són higiènics. Ara bé, la despesa en fusta és molt gran: es calcula que se n’utilitzen uns 8.000 milions a l’any. Per això, al Japó no és estrany que cadascú hi porti els seus propis bastonets. S’acostumen a guardar en unes fundes o capses  de dissenys meravellosos i pràctics, en tots els colors i mides imaginables!

 Waribashi

L’ús dels bastonets com a  coberts també determina com s’ha de cuinar i com s’ha de servir el menjar i sobretot quina ha de ser la mida de les peces que cal dur-se a la boca: ni massa grans i pesants, ni massa petites. D’aquí prové el fet que a la refinada cuina japonesa, el tall de les peces del peix, de les verdures o de la carn acabi esdevenint un art.

Protocol a taula, què hem d'evitar

Com tot en la cultura japonesa, el protocol a l’hora de menjar és molt important. Hi ha unes normes que estableixen com s’han d’utilitzar i què no s’ha de fer amb els bastonets. Vet  aquí una selecció de les  36 accions que es consideren de mala educació:

Bastonets cat

Cal evitar, doncs, remenar el menjar, clavar els bastonets a l’arròs o llepar-ne les puntes. Tampoc no s’han de deixar  damunt el bol sinó que se n’han de deixar les puntes damunt d’un suport. No s’ha d’empènyer el bol amb els bastonets, ni punxar el menjar, ni assenyalar el menjar, i sobretot no passar-se el menjar entre els comensals. Cal estar segur del que es vol agafar, no està ben vist dubtar assenyalant l’aliment ni deixar-lo anar després d’haver-lo agafat.

 

També val tenir present que s’utilitzen les dues puntes dels bastonets: quan ens servim d’un plat n’hem d’utilitzar la part ampla i quan agafem el sushi del plat, l’extrem més prim.

 

L’ús dels bastonets està, doncs, molt estès però també és freqüent agafar el sushi amb els dits, sobretot els hosomakis, que costen més d’agafar amb els bastonets,  o els nigiris, ja que així és més fàcil sucar el peix a la salsa de soja.

.

Related Posts: