Els bastonets, de coberts (1)

Els bastonets, de coberts (1)
Un dels elements característics de la taula japonesa són els bastonets o hashi (箸).  L’ús, l’aliment i la circumstància amb què s’han d’utilitzar aquest parell de pals en condicionen el material, la forma, la mida i la decoració però també condicionen la presentació del menjar.   
Ara bé, aquests utensilis no són originaris del Japó sinó que s’hi van introduir des de la  Xina al segle VII. Aleshores, però, tan sols els  utilitzaven nobles en cerimònies religioses. Els japonesos més humils van menjar amb les mans fins al final del segle VIII, en què es va estendre i popularitzar l’ús dels bastonets. Actualment cada membre de la família té els seus propis bastonets.
En relació amb els bastonets xinesos, que tenen la punta plana i fan uns 26 cm de llarg, els bastonets japonesos tenen la punta rodona i són relativament curts (uns 22 cm). Els més curts de tots, però, són els bastonets coreans amb uns 19 cm de llargada.
Tot i que antigament els bastonets de més qualitat eren de marfil, avui dia els d’ús quotidià són de fusta lacada o de bambú. En les ocasions especials, com ara l’Any Nou o els casaments, s’utilitzen bastonets d’un sol ús fets amb fusta d’alta qualitat, que tenen les dues puntes iguals i estan embolicats en sobres de paper. Són els anomenats iwai-bashi (祝い)

iwai-bashi

Els bastonets sovint vénen acompanyats dels hashioki (箸置き), suports de material divers com ara fusta, ceràmica, vidre o paper, que ajuden a mantenir la higiene i l'ordre a taula. Es col·loquen a la vora de la taula amb les puntes dels bastonets mirant cap a l'esquerra al damunt.
A Sushibo podeu trobar aquests elements imprescindibles de la taula japonesa juntament amb el recipient per a la soja, entre d'altres estris i objectes.

bastonets hello kitty

CONTACTA AMB NOSALTRES

Related Posts: